De particuliere school, die draaide op de lesgelden van de (beursloze) leerlingen en de inzet van de docenten, vond onderdak in het door Ton van Ingen geleide Jongerencentrum Ruimte aan de Keizersgracht 717 in Amsterdam. Van Ingen had daar ook het Micro Theater opgericht dat nu ook als studio gebruikt werd. Een deel van de leerlingen werkte daar na de ochtendlessen aan mimestukken – of beter ‘bewegingsontwerpen’ – die sporadisch in eigen studio alias het Micro Theater aan een klein publiek werden getoond. Zo ontstond de Werkgroep Bewegingstheater (foto 28-29).

foto28 foto29

Fotografie: onbekend
Regie: Frits Vogels. Bewegingsontwerp/mimografie: ‘Stoelen=3’, ‘Lankeschwitters’
photo © 2008 Bewth
Fotografie/Dia: Ruud Kaper
Regie: Frits Vogels. Bewegingsontwerp/mimografie: ‘Stoelen=3’, ‘Lankeschwitters’
photo © 2008 Ruud Kaper/Bewth

Ook in kleine theaters en buurthuizen in Arnhem en Utrecht werden voorstellingen gegeven met de bewegingsstukken uit het langzaam groeiende repertoire.

De naam Bewth diende zich aan toen Vogels en Hamelberg, worstelend met de 16 letters van bewegingstheater op een smal affiche niet verder dan een vijfletterig ‘Bewth’ kwamen (zie foto 265).

foto265

Ontwerp:Fritz Vogels
© 2008 Bewth

(deze tekst is een samenvatting uit: BEWTH VOLTOOID samengesteld door Carol Schade en Ben Zwaal, met een tekstbijdrage van Klaske Bruinsma, en in 2005 verschenen bij uitgeverij THOTH te Bussum)
contact / links